Miten minusta tulikaan verkkosivujen tekijä?

Olen tehnyt ensimmäisiä verkkosivujani jo 90-luvun loppupuolella. Onnettomia virityksiähän ne olivat siihen verrattuna, mitä nykyään saan aikaiseksi. Tekniikka on aina kiehtonut minua ja jo silloin jotenkin nautin suunnattomasti sivujen teosta. Opiskelin välillä lähihoitajaksi. Totesin ettei ala ole minulle ollenkaan sopiva.

Opiskelin tosiaan ihan muuta alaa, kunnes päätin antaa pikkusormen kokonaan verkkomedia asialle ja lähteä opiskelemaan medianomiksi verkkomedian puolelta. Pääsin heti ensimmäisellä yrittämällä kouluun sisään. Koulutuksen taso ei paljon päätä huimannut, mutta perus asiat tuli opittua kuitenkin. Paljon joutui selvittämään itse ja onneksi olin itse aktiivinen ja tein koko ajan toteutuksia aiheeseen liittyen. Koulutusta aiheeseen sai verkosta helposti etsimällä aina lisää ja aina vaan haastavampia asioita.

Nautin suunnattomasti visuaalisista harrastuksistani, kuten valokuvaus ja valokuvien muokkaus. Visuaalisesta silmästä on apua erittäin paljon myös verkkopuolen toteutuksissa. Pelkkä tekniikka kun ei riitä. Se on suurin valttini, että voin tehdä molemmat puolet eli tekniikan ja visuaalisen puolen sivuille. Tarvittaessa myös ottaa valokuvat sinne ja muokata ne verkkoon sopiviksi.

Minulle oli heti selvää mitä alan tehdä ammattikorkeakoulun loppumisen jälkeen. Halusin yrittäjäksi ja sillä tiellä ollaan edelleen ja toivottavasti vielä pitkään. Nyt olen alalla, jonka tekemisestä tosiaan nautin täysin. Olisi vaan heti pitänyt tajuta lähteä suoraan opiskelemaan tätä alaa. Tämä ala kehittyy huimasti jopa viikoittain. On elettävä kehityksen mukana ja opiskeltava koko ajan jotain uutta. Vanhaan ja hyvään ei voi jäädä, koska silloin tässä vauhdissa tippuu kelkasta. Mutta juuri siksi ala on numero yksi. Ei tarvitse tehdä samaa koskaan. Kaikki projektit ovat erilaisia ja tekniikka menee eteenpäin. Katsotaan missä ollaan sitten menossa kymmenen vuoden kuluttua.

Tällä alalla on kova kilpailu. Verkkosivujen tekijöitä tulee kuin sieniä sateella koko ajan lisää. Toki se tuo myös markkinoille hintoja, joihin ei kunnon tekijät koskaan kykene. Verkkosivujen tekemiseen vaaditaan taustatyötä todella paljon. Lisäksi pitää osata tehdä verkkosivut myös kestämään kehityksen kelkassa, ettei sivustoa tarvitse ihan heti uusia. Olen saanut käsiini kaatuneita sivuja, joissa on sivuille tehty vaan ulkoasu, mistään muusta välittämättä. Silloin saadaan sivujen hinta alas, kun sivujen tekoon ei käytetä muutamaa tuntia enempää. Ostajan hälytyskellojen siis pitäisi alkaa soimaan, jos sivujen hinnat pyörivät muutamissa satasissa.

Asiakkaitani en voi kuin kiittää luottamuksesta ja tästä on hyvä jatkaa!