Yrittäjän ajanhallinta, onko sitä?

Luin vasta Anna Perhon Antisäätäjä kirjan. Se antoi paljon ajattelemisen aihetta siitä, miten tätä aikaa tulisi hallita, ettei kaikesta tule kaaosta. Aloin paremmin myös lukiessani kirjaa pohtimaan omaa ajankäyttöäni ja onhan tässä omassa ajanhallinnassa parantamisen varaa reilusti. Jotenkin sitä vaan menee samoilla kaavoilla vuodesta toiseen, kunnes tajuaa, että jotain pitäisi ehkä tehdä. Aika ei vaan riitä ihan kaikkeen ja kaikkeen ei voi sanoa kyllä.  Aloin itse aikatauluttamaan aikaani paremmin. Kummasti aikaa löytyikin niihin asioihin, jotka ovat pitkään pyörineet to do –listallani tekemättöminä. Eli kyllä, fiksulla ajankäytöllä saa paljon aikaan enemmän.

Listaan 10 vinkkiä ajanhallintaan (osa ihan minun hyväksi havaitsemia ja osa Anna Perhon käsialaa):  

  1. Uni ja lepo

Tämä vaan on yrittäjänkin elämässä tärkeää. Nukkua pitää ja levätä. Jos unen jättää lyhyeen tuottavuuskin kärsii. Eli riittävästä unesta kannattaa pitää kiinni aina.

  1. Liikunta

Yrittäjänkin olisi syytä liikkua. Liikunta auttaa myös nukkumaan hyvin. Kaikkien ei tarvitse juosta maratoonarin lailla vaan ihan normaali kävelykin auttaa jaksamaan paremmin.

  1. To do –listat

Näistä puhuin jo blogissa aikaisemmin. To do –listoilla muistat paremmin asioita. Olen itse varustettu aika rautaisella muistilla. Päässäni on tuhansia asioita, jotka sitten toki mylläävät siellä koko ajan. Parempi niin sanotusti tulostaa ne to do –listalle ja ei tarvitse enää päässään niitä miettiä.

To do –listan asioiden priorisointi. Asiat tulisi pystyä asettamaan tärkeysjärjestykseen. Mikä minun tulisi hoitaa ihan ensimmäisenä eikä vaan säntäillä sinne tänne.

  1. Kalenteri

Kalenteri auttaa asioiden suunnittelemisessa. Kalenteriin on hyvä merkitä aikaa myös vapaalle, jolloin ei hoideta työasioita ollenkaan. Merkitse kalenteriin siis työ ja vapaa-ajan asiasi. Se selkeyttää kuviota milloin sinun pitää olla missäkin.

  1. Päivä-, viikko- ja kuukausikohtaiset suunnitelmat, miksipä ei vuosisuunnitelmatkin

Suunnittele vähintään kerran viikkoon seuraavan viikon ohjelmasi minuuttien tarkkuudella. Tiedät silloin mitä teet milloinkin ja jätä akuuteille asioille väliin aikaa. Tee suunnitelmia myös kuukausi ja vuositasolla. Hahmotat paremmin mitä sinun kuuluisi milloinkin tehdä. Ei ole enää kaaosta vaan hallitset aikaa.

  1. Multitaskaus

Anna Perhon sanoin: Lopeta multitaskaus ja keskity yhteen asiaan kerrallaan.

  1. Sano joskus EI

Jos vastaat aina kaikkeen kyllä, kaaos on taattu. Välillä pitää pystyä sanomaan pyyntöihin myös ei kiitos. Sen voi sanoa kohteliaasti, mutta varmasti. Älä hoida marttyyrin lailla työkaverisi tehtäviä.

  1. Sähköposti

Varaa sähköpostin käytölle aika kerran tai kaksi päivässä. Vastaa silloin kaikkiin viesteihin ja poista turhat viestit. Näin sähköpostikin säilyy järjestyksessä aina.

  1. Somen käyttö

Sosiaalinen media syö nykyään ihmisen aikaa tolkuttomasti. Kaikkeen ei tarvitse reagoida ja tarkkaile omaa ajankäyttöäsi someen liittyen. Onko se liian hallitsevaa?

  1. Sähläys

Anna Perho puhui kirjassaan sählääjistä. Olen törmännyt sählääjiin usein etenkin viimeisen vuoden aikana. Sählääjä ei vaan kykene priorisoimaan asioita, vaan jatkaa sähläystään. Jolloin asiat alkavat olla niin sekaisin, ettei sitä vyyhtiä enää kukaan pysty selvittämään. Eli jätä turha sähläys pois. Asiat ei ainakaan sillä parane.

 

Uusi vuosi lähenee ja ota tavoitteeksi ensi vuodelle ajanhallinta ja asioiden priorisointi!

 

 

Heli Tolvanen

Heli Tolvanen

Yrittäjä

Bloggausta digimainonnasta, tarjouksista ja yrityksen elämästä.

 

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *